SALAM KENAL....DARI PERMATA HATI MAMA TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN ANDA SEMUA......DAN BERBANYAK2TERIMA KASIH JUGA UNTUK YANG SUDI FOLLOW YAN.....DAN YAN BERHARAP SANGAT.....TOLONG TINGGALKAN LINK ANDA SUPAYA SENANG YAN NAK JEJAK KEMBALI.........

TERIMA KASIH DAUN KELADI.......
KALAU SUDI SINGGAH DAN FOLLOW SEKALI.......


kawan alam maya

Tuesday, 7 May 2013

KHASIAT DAUN CEKUR

Khasiat Daun Cekur

Nama Botani : Kaempferia galanga
Famili : Zingiberaceae


 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum.............
 
Salam sayang untuk semua.........
 
n3 kali nie......yan nak kongsi beberapa khasiat yang terdapat pada cekur moga ianya bermanfaat untuk kita semua.........
 
 
Pengenalan
Cekur merupakan tumbuhan dalam famili halia iaitu zingiberaceae. Pokok cekur terdiri daripada dua hingga lima helai daun yang tebal berbentuk bujur telur dan bunganya berwarna putih keunguan. Cekur membiak melalui isinya @ rizom. Tempoh matang rizom cekur adalah diantara 8 hingga 10 bulan selepas ditanam.
Kegunaan
Rizom cekur mempunyai aroma yang lembut. Rizom cekur mengandungi sebatian minyak pati seperti sineol, borneol, kamphere, asid sinamik dan beberapa sebatian pati minyak yang lain. Daun cekur digunakan sebagai ulam dan ramuan dalam penyediaan nasi ulam. Rizomnya boleh digunakan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti kembung perut, batuk, perut memulas, bengkak, muntah, sakit urat saraf dan lain-lain. Untuk tujuan tersebut biasanya bahagian rizom dimakan secara segar. Rizom cekur juga digunakan dalam ramuan ubatan herba dan jamu yang terdapat dipasaran. Masyarakat jawa di Malaysia pula biasa menggunakan rizom cekur untuk kuih rempeyek.

Orang Melayu zaman dahulu menggunakan rizom cekur, jerangau dan rempah-rempah lain untuk mengubati demam malaria. Rizom cekur, cekur jerangau dan akar bunga susun kelapa juga dijadikan ubat penyakit resdung. Di Indonesia, cekur digunakan oleh wanita selepas bersalin untuk memanaskan bahagian perut, bengkak dan kebas otot. Di Filipina rizom cekur digunakan untuk menyembuhkan penyakit selesema dengan cara menghidu rizomnya. Air rizom cekur juga digunakan untuk menyembuhkan luka dalam perut dan sebagai ramuan dalam tonik.
 
harap semua memahami dan sama2 kita mencuba untuk kebaikan dan kesihatan dengan mengamalkannya sebagai ulam ulaman kerana banyak khasiat2nya yang terbukti keberkesannannya.
 
OK SEMUA..........SAMPAI JUMPA LAGI.........
 
DA..........DA.......... 

10 comments:

  1. pernah dengar daun ni...jarang makan..pernah makan dibuat pecal kalu tak salah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie....sebenarnya ulam2man orang tua2 dulu memang suka makan nie....betullah tu bunda kadang orang buat pecal dan kerabu...sedap bagi orang yang suka...

      Delete
  2. sedap...masak ikan bakar..kuah lemak cili padi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...ke...belum pernah cuba lagi.....

      Delete
  3. kalau bubuh dalam ramuan nasi ulam boleh makan lagi..klu dimakan gitu jer mmg tak lalu ler sbb bau dia cengih sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap bila buat nasi ulam....lagi sedap cecah sambal belacan....yan suka sangat he heee.....

      Delete
  4. Banyak khasiat daun cekur ni ye Yan...
    sedap je kot buat ulam..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Atie....selalu dok makan je.....tak tahu pun rupanya banyak khasiatnya kan....?

      Delete
  5. Sedap dijadikan ulam. Mula2 tanam sebagai pokok hiasan. Bila cuba makan....sedap la.

    ReplyDelete
  6. Sedap dijadikan ulam. Mula2 tanam sebagai pokok hiasan. Bila cuba makan....sedap la.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...