SALAM KENAL....DARI PERMATA HATI MAMA TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN ANDA SEMUA......DAN BERBANYAK2TERIMA KASIH JUGA UNTUK YANG SUDI FOLLOW YAN.....DAN YAN BERHARAP SANGAT.....TOLONG TINGGALKAN LINK ANDA SUPAYA SENANG YAN NAK JEJAK KEMBALI.........

TERIMA KASIH DAUN KELADI.......
KALAU SUDI SINGGAH DAN FOLLOW SEKALI.......


kawan alam maya

Tuesday, 12 March 2013

KHASIAT BAWANG PUTIH

 

Assalamualaikum........

salam sayang untuk semua.......

kawan2 n3 kali nie.......kita berkongsi khasiat bawang putih yang selama ini menjadi makanan harian kita adakah kawan2 semua tahu terdapat banyak khasiat dalam bawang putih yang kita makan tu.....antaranya ialah......

Khasiat Bawang Putih

 

1. Mengurangkan risiko strok Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.

2.
Mengurangkan risiko kanser Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.

3.
Anti bakteria dan antivirus Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

4.
Antiinflamasi Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.

5.
Mengandungi banyak iodin Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.

6.
Membantu sistem pencernaan Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

7.
Meningkatkan sistem imunisasi Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

8.
Mengurangkan kolesterol dalam tubuh Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.
 
OK SETAKAT INI SAHAJA INFO YANG YAN PEROLEHI DAN KONGSI UNTUK KAWAN2 SEMUA......MOGA IYANYA BERMANFAAT UNTUK SEMUA........
SAMPAI JUMPA LAGI............
 
DA.......DAAAA..........

10 comments:

  1. sy pernah terbaca kalau bakar bawang putih amalkan makan bgs untuk kesihatan.. makan mcm makan kacang lepas bakar tu.. tak pernah sy buat lg.. x terbayang blh makan tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu masya....tapi tak sanggup nak telan lah kot he heeee......

      Delete
  2. Banyak kebaikan bawang putih ni kan Yan...
    sy plak suka makan bawang putih goreng..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Atie......ye ke ...jerut pun sedap...

      Delete
  3. salam yan...banyak btl khasiat bwg putih nie kan..org2 kat sini kuat jgk makan bwg putih..yg mentah2 gitu depa bulih makan tuh..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang terbukti berkhasiat......sesetengah orang memang boleh makan macam tu je....kalau yan tak sanggup he heee.....

      Delete
  4. oo byk khasiat rupanya bwg putih nie ya... Tq sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tahu lepas nie.....jangan lupa makan banyak2 bawang putih ye....

      Delete
  5. saya memang tau banyak khasiat bawang putih ni, tapi saya jarang makan bwg putih ni, sbb bau die kuat sangat laa ..tapi masa lepas berpantang dulu, saya ada makan pil bawang putih ..memang rasa badan ni lebih sihat pulak .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pun macam tu juga....makan pil je senang kan....?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...