SALAM KENAL....DARI PERMATA HATI MAMA TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN ANDA SEMUA......DAN BERBANYAK2TERIMA KASIH JUGA UNTUK YANG SUDI FOLLOW YAN.....DAN YAN BERHARAP SANGAT.....TOLONG TINGGALKAN LINK ANDA SUPAYA SENANG YAN NAK JEJAK KEMBALI.........

TERIMA KASIH DAUN KELADI.......
KALAU SUDI SINGGAH DAN FOLLOW SEKALI.......


kawan alam maya

Sunday, 12 May 2013

TIMUN TIKUS/PEPESAN ADAKAH INI SPESIES YG SAMA





Assalamualaikum.........

Salam sejahera untuk semua........

nampak tak tajuk n3 di atas......nie....haaaa tengah dok pikir nie....betul ke nie....timun tikus atau nama lainya pepesan tertanya2 juga yan maklum tak berapa arif sangat tentang pokok2 nie.....pokok nie yan jumpa masa yan pergi ke pulau carey semalam tengah siap2 nak balik tu ternampak lah pokok nie.....fikir punya fikir yan ada tenguk kak blog kawan yan @na tapi yang dia punya panjang2 tak bulat2 macam nie.....he heee....confucius2 hello.....ada yang tahu tak.....????????

 




inilah rupa buahnya seakan2 tembikai pun ada dan berbunga putih bersih gitu.....


 





yang nie....pula bila dah masak inilah rupanya merah menyala umpama buah ceri....macam sedap je....kannnn....?


 





harap2 sesiapa yang tahu....boleh kongsi ye...!!!!!

OK......SAMPAI JUMPA LAGI........!!!!!!!

DA........DA........SEMUA.....

16 comments:

  1. salam yan...
    cuba google tgk gambar timun tikus camaner..kurang pastu gak ummu..rsnya lain sket kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ummu.....kat blog @na kan lain panjang2 gitu.....sebab yang nie bulat2 tu sebab nak tahu....

      Delete
  2. eemmmm..KY pun tak pernah tengok pokok ni, apa lg buahnya

    ReplyDelete
  3. boleh dimakan ke buah tu? sy pun tak tahu...nama pernah dengar...betul tu..cer carik kat mr goole.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini yang menjadi pertanyaan nie........tq...nanti yan cuba ok....

      Delete
  4. Salam Yan,

    Akak cuba google memang orang panggil ni timun tikus. Pokok tumbuh liar, dan boleh di makan. Yang akak tau timun tikus yang besar telunjuk tu.

    Yang ini first time tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...Mak long....yang yan tahu pun timun tikus tu besar2 telunjuk sebab dulu2 nenek yan ada tanam yang nie...jenis tumbuh meliar gitu.....

      Delete
  5. Assalam kak, hmm buah 2 mcm msam je, tp xpnah mkan, 1st time tgok..tp ada 1 jenis buah lbh kurang cmni, tp bila masak dia wrna oren..isi dia masam2 manis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun tak tau apa rasanya....sama pertama kali tengok itu sebab nak tahu lebih lanjut tu....oooh...yang tu letup2 kot....

      Delete
    2. he3..ni msti nk buat resepi baru kn :) rajin akak mencuba eh..boleh buka restoran cmni

      Delete
    3. pandai adik akak sorang nie...meneka he heee.....suka mencuba sesuatu yg baru nak pula yg orang belum pernah buat.....tak la kot....takut tak sempat nak urus diri he heee....

      Delete
  6. yan.. 1st time atie dengar Timun Tikus ni..hehehe..
    makan pun tak pernah.. kena cari ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...ke Atie....yan pun belum pernah makan juga...

      Delete
  7. salam Yan...kak fiza pernah tgk tapi x pernah lagi menerai...boleh makan ka...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang boleh makan tapi yan selalu tengok tu longjong2 gitu...yang nie pula bulat itu yan muskil tu....

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...